Sfatul Designerului




 

 

Definiti-va stilul!

 

Primul pas in decorarea interioara a apartamentului sau a casei dvs. este sa va definiti stilul. Preferati stilul clasic, modern, sau rustic? Decorul ideal este acela care va defineste stilul de viata si optiunile.

 

Stilul clasic

Stilul clasic se impune ca un stil considerat fara timp, adaptabil oricarui ambient, caracterizandu-se prin functionalitatea si pretiozitatea liniilor si a materialelor, creand o atmosfera eleganta si armonioasa.

Rafinata, formala si distinsa, mobila clasica este definita de folosirea esentelor de lemn pretioase ca stejar, nuc, cires, mahon. Stilul clasic contemporan este influentat de stiluri precum cel Victorian, Queen Anne, sau stilul Louis Philippe.

Designul de inspiratie clasica foloseste adesea furnir care pune in valoare fibra lemnoasa, cu noduri si inflexiuni de culoare. Se folosesc finisaje atat lucioase cat si mate, precum si elemente sculptate, si incastratii din alte esente lemnoase, contrastante ca si tonuri de culoare cu nota de baza.

Rechemarea trecutului si a caldurii lemnului sunt tocmai caracteriticile fundamentale ale acestui stil. Mobilierul clasic nu apune niciodata, umpland cu soliditatea sa orice interior. Este capabil sa reinvie caldura de altadata si in acelasi timp este un semn de prestigiu si rafinament. Traditia pretinde ca mobilierul de sufragerie sa aiba o vitrina pentru a fi expuse portelanuri si ceramice pretioase, servicii de cristal si argentarie. Se folosesc cu precadere tapiterii si draperii din materiale velurate sau din tesaturi lucioase sau semilucioase, cu dungi, flori sau dintr-o singura culoare. Stilul clasic ofera mult bun gust si eleganta, dar isi permite si accente din alte stiluri pentru a se distinge pe deplin, demonstrand ca si in acest caz este posibila creativitatea.

Nu este spatiu pentru nici un exces, armonia mobilerului fiind data de formele echilibrate si armonioase.

Sfaturi pentru decorarea casei dvs in stilul clasic

Alegeti cu grija tonurile de culori

Stilul clasic se caracterizeaza prin folosirea unor culori calde, neutre, care sa contrasteze cu mobilierul de culoarea predominant inchisa. Daca doriti sa dati un aer mai formal, folositi accente de auriu sau argintiu. Nu va concentrati doar pe culoarea peretilor, la fel de importanta este alegerea culorilor decoratiunilor, cum ar fi perne, lumanari, draperii, covoare.

Combinati vechiul cu noul

Pentru ca stilul clasic sa nu devina prea formal si monoton, puteti sa combinati elementele vechi cu cele moderne. Un tablou, o statuie, un aranjament floral, o rama pentru pozele de familie, pot da un aer modern si actual unei incaperi clasice.

 

Stilul Rustic & Natural
Stilul Rustic este un stil nepretentios, caracterizat prin linii simple. Stilul Rustic & Natural intalneste o gama variata de elemente de design in functie de regiune. Cel mai pregante sunt stiluri sunt cel francez, italian, englezesc, sau amrican colonial. O nota aparte si total diferita o confera stilul rural vechi romanesc.

Se foloseste in special lemn masiv de foioase, rasinoase, in combinatie cu anumite elemente de lemn masiv lucrat manual – grinzi, podele, mic mobilier. Mobila rustica poate fi finisata in diferite moduri cum ar fi : antichizare, vopsire si matuire, decorata cu picturi, de obicei elemente florale. Daca mobila este vopsita pot fi foloste culori deschise sau negru matuit. Materiale naturale precum bumbacul si tesatura din in, sunt adesea folosite in mobila tapitata. Elementele florale, si dungile sunt combinate pentru obtinerea unui aspect relaxant si confortabil.

 

Sfaturi pentru decorarea casei dvs in stilul Rustic & Natural

Acest stil se potriveste cel mai bine unei case, cabane sau unei case de vacanta, unde spatiul nu constituie o problema.

Amenajarea trebuie sa tina sema de detaliile care sa contribuie la crearea atmosferei de destindere, precum folosirea finsajelor naturale - lemnul si piatra, a obiectelor de decor vechi care sa intregesca atmosfera.

 

Stilul Modern & Contemporan

Inspirat de dezvoltarea industriala de la inceputul secolului XX, stilul modern reprezinta transpunerea in designul interior a siluetelor cursive si a designului industrial. Materialele traditionale si neconventioanale: sticla colorata, materiale plastice moderne, otelul si cromul folosite in completarea lemnului de culoare deschisa sau inchisa, sunt combinate pentru a explora noi concepte si trenduri.

Stilul Modern este simplu, un pic sofisticat, cu texturi si linii curate unde se pune accentul mai mult pe spatiu decat pe lucruri. Cel mai clar si distinctiv element al stilului modern de design interior este linia simpla care se regaseste in detaliile arhitecturale, folosirea de culori indraznete, tavanuri foarte inalte, ferestre neacoperite si forme geometrice in tablouri si sculpturi. Diferentierea majora de stilul clasic vine din lipsa detaliilor complexe, si a sculpturilor in timp ce liniile sunt simple, minimale sau usor rotunjite.

 

Sfaturi pentru decorarea casei dvs in stilul Modern & Contemporan

O decorare moderna a casei o poate transforma intr-un loc linistit si confortabil. Ca sa creezi un aspect contemporan, este important sa urmaresti cateva reguli de baza.

  • Colori - Principalele culori pentru amenajari interioare in stil modern sunt culori neutre, negru si alb. Paletele sunt de obiecei intarite si accentuate cu culori vii si indraznete. Negrul este folosit mai mult pentru podea si defineste stilul modern. Cu peretii vopsiti in culori neutre, ceti avea un fundal perfect pentru accesoriile viu colorate. Daca vopsiti peretii sau geamuriule in culori pastelate, fiisajele trebuie sa aiba culori neutre. Daca un perete are o culoare deschisa, indrazneata, in rest trebuiesc folosite culori neutre.
  • Spatiul si liniile - Spatiul gol, pe pereti, intre piesele de mobila, si deasupra acestora, devine la fel de important ca si locurile in care sunt obiecte. In amenajarile interioare moderne fiecare lucru iese in evidenta prin unicitatea lui. Puteti profita si de elementele structurale. Gurile de aerisire descoperite, caramizile sparte dau textura peretilor si tevile care se vad sunt acceptate in amenajari interioare moderne. Puteti sa le vopsiti in culoarea peretelui sau intr-o alta culoare sa atraga atentia.
  • Mobila in stil modern - Formele pieselor, fine, curate, in forme geometrice, sunt esentiale pentru mobila din amenajarile interioare moderne. Canapelele, fotoliile sau taburetii sunt in general negre, albe sau alte culori neutre si din materiale naturale. Mobila trebuie sa fie cat mai simpla, ordonata si fara decoratiuni. Scaunele, taburetii si canapelele au picioarele neacoperite. In dormitor, paturile si scaunele in general nu au ciucurasi, snururi sau broderii. Adaugati perne ornamentale simple in culori contrastante.

In concluzie, folositi mobila si accesoriile sa dati un aspect indraznet amenajarilor interioare moderne. Folsiti un fundal de baza si expuneti culoarea preferata pe o piesa care iese in evidenta.

La amenajarile interioare moderne nu se folosesc ciucurasi, franjuri, detalii sculptate in exces sau odele florale. Scapati de lucrurile mici si dragalase.

 

Stilul Eclectic & Tranzitional


Nefiind un stil in sine, eclectic reprezinta o fuziune de stiluri. Daca este implementat cu grija, posibilitatile sunt nelimitate. Cheia obtinerii unui aspect eclectic sta in evitarea mixului 50/50. Combinatiile intre clasic si contemporan, in decorarea casei, se pot completa reciproc, creand un contrast interesant. Spre exemplu o piesa sau doua din stilul Louis Philippe, pot crea un unct de interes intr-o amneajare moderna sau contemporana daca sunt respectate cateva principii de baza. Stilul Eclectic este o modalitate perfecta de a incorpora mobila veche, de familie in decorul deja existent, fara a compromite stilul prezent. La fel, o piesa rustica precum un dulap de inspiratie franceza, se pot aranja cu succes intr-o amenajare traditionala rafinata. Paleta coloristica este de asemenea importanta. Folosirea uneia sau a doua culori, in materialele mobilierului tapitat, si a accesoriilor, furnizeaza un element comun care sa uneasca diferite perioade si stiluri.

Spatiile deschise , in care o o camera vine in continuarea celeilalte, precum o sufragerie in continuarea unui living, sau camerele carea au mai multe functiuni, precum un living care serevste si ca birou, sunt in mod particular potrivite stilului tranzitional, care poate crea cu usurinta o linie de continuitate dintr-o camera in alta.

Sfaturi pentru decorarea casei dvs in stilul Eclectic & Tranzitional

Ce putem face atunci cand locuinta noastra este decorata intr-un stil traditional, insa am vrea sa-i aducem si o tenta moderna, sau poate am vazut o piesa de mobilier care ne place, dar ni se pare ca nu s-ar potri cu celelalte obiecte din casa? Desi par termeni diametral opusi, realitatea este ca 'traditional' si 'modern' sunt fete ale aceleiasi monede, ce pot fi usor impacate cu un pic de pricepere si urmand niste reguli simple. Ideea fundamentala este de a folosi obiecte apartinand celor doua stiluri pentru a scoate in evidenta partile cele mai bune ale fiecaruia.

Incepeti prin a gasi o tema care sa unifice totul intr-un ansamblu coerent. Poate fi orice, de la o textura sau un material care sa se regaseasca atat in tapiteria mobilei moderne cat si a celei traditionale, pana chiar la o culoare sau un model.

Daca aveti de-a face cu interior in stil mai degraba modern caruia vreti sa-i dati o tenta traditionala, solutia este sa amplasati ici-colo in incapere cate o piesa de mobilier veche, avand insa grija sa le distantati si sa le izolati una de cealalta si de restul obiectelor, asemeni exponatelor dintr-o galerie.

Pe de alta parte, puteti folosi piesele moderne (de cele mai multe ori simple si lipsite de decoratii) ca un contrapunct la obiectele traditonale bogat ornamentate. Un scaun simplu, in stilul designerilor modernisti, poate functiona excelent in contrast cu o masa fantezist sculptata, daca au in comun paleta de culori sau textura.

Foarte important, atunci cand amestecati stilurile, este sa le dispersati prin intreaga incapere. Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa aveti o camera ale carei jumatati apartin fiecare unei alte perioade. Ceea ce doriti sa obtineti este o juxtapunere inspirata, astfel ca diferitele elemente sa se completeze reciproc.

Un ultim sfat: daca nu va puteti da seama cat de nimerita este combinatia de obiecte pe care tocmai ati facut-o, cel mai usor este sa faceti o poza camerei si sa iesiti afara, bazandu-va doar pe fotografie pentru a va evalua amenajarea. Adesea, pentru a clarifica lucrurile nu este nevoie decat de un pic de distanta.

Alegerea unui stil de ansamblu, stabileste armonie si unitate in intreaga casa. Dar se pot implementa amenajari personalizate pentru fiecare camera prin intermediul diferitelor combinatii de culori, alegerea unor obiecte de arta, sau obiecte de colectie. Odata ce v-ati decis asupra stilului general, puteti trece la planul concret de decorare.

Sus in pagina

 

Planificarea spatiului pe camere

 

Punctul central

Orice camera bine decorata trebuie sa aiba un punct central, care sa atraga privirile, sa fie in centrul atentiei. Acest punct central poate sa fie deja in camera, de exemplu un semineu, sau o fereastra cu o priveliste frumoasa, sau poate fi creat de dumneavoastra, cu un tablou deosebit, o oglinda sau un spatiu de expunere a obiectelor de decor.

 

Aranjarea mobilei in camera

Odata ce ati decis care este punctul central al camerei, planificati aranjarea pieselor de mobilier in camera, in asa fel incat aceasta sa fie pus in valoare. Avand in vedere echilibrul aranjamentului, definiti un traseu pe care il veti putea parcurge cu usurinta din celelalte camere, dar si in camera respectiva. Aveti nevoie de circa 90 cm de spatiu in jurul pieselor de mobilier, pentru a putea circula confortabil prin camera.

In Living , asigurati-va ca este suficient spatiu pentru a accesa ferestrele, televizorul sau zona de entertainment. Evitati spatiul restrans in zona de entertainment, pentru a nu deranja musafirii trecand prin fata televizorului de fiecare data cand trebuie sa parasiti incaperea. Daca apartamentul este nou, si puteti decide in privinta amplasarii prizelor, este recomandabil sa planificati locul acestora in functie de aranjamentul mobilei si electronicelor.

In Sufragerie , ar fi ideal sa existe macar 90 cm de spatiu liber intre scaune si alte corpuri cum ar fi vitrine sau comode, pentru a facilita servirea mesei.

In Dormitor , lasati minim 60 cm in fiecare parte a patului, pentru a avea spatiu atunci cand schimbati lenjeria sau faceti patul, si aproximativ 1 m in fata dulapurilor sau comodelor, pentru a avea suficient spatiu.

In Camera Copiilor sau Camera de Oaspeti , unde este posibil sa fie mai mult de un pat, lasati intre 45 si 60 cm de spatiu liber intre paturi.

 

Extinderea unei camere mici

Exista mai multe modalitati de a transforma un spatiu mic in unul mai spatios. Pentru inceput, incercati aranjarea mobilei, intr-un spatiu deschis, fara compartimentari, avand grija sa evitati aglomerarea.

Alegeti accesorii care sunt proportionale cu spatiul. Evitati piesele tapitate de dimensiuni mari, cu printuri largi. In schimb puteti incerca plasarea anumitor obiecete in colturi si folosirea unor obiecte cu scopuri multiple, precum patul cu spatiu de depozitare dedesupt. Mesele rotunde, si cele cu fatete de sticla, si etajere suspendate, sunt optiuni de luat in seama , in alegerea pieselor de mobilier, deoarece aceste creeaza senzatia de spatiu.

Profitati de spatiul vertical folosind corpuri de depozitare inalte precum dulapuri inguste si biblioteci. In privinta culorilor, folositi tonuri deschise si reci, in acest fel, jocul de lumina, si combinatia de culori intre pereti si podea, creeaza un spatiu deschis, in special cand se foloseste in combinatie cu mobila si tapiterii in tonuri deschise.

Sfat: O oglinda mare de perete, sau mai multe oglinzi grupate pe un perete vor spori senzatia de spatiu.

 

Amenajarea unei camere de dimensiuni mari

O camera de dimensiuni mari, poate oferi senzatia de intimitate, prin folosirea pieselor de mobilier potrivite, a decoratiunilor si accentelor arhitecturale simple. Incepeti prin a imparti un spatiu mare in doua sau trei zone. Acest lucru poate fi realizat foarte usor, folosind covoare mici pentru a delimita spatiul. O camera mare poate fi impartita in doua zone de conversatie, sau in cadrul unui dormitor se poate creea o zona pentru citit.

Creati echilibru folosind piese de mobilier mari, proportionale cu dimensiunea camerei. Scaune tapitate cu spatar inalt, sau corpuri decorative in culori puternice sunt de asemenea o alegere buna.

Piesele de moblilier in culori inchise, de preferinta cu colturi patrate, mese solide si corpuri de depozitare mari, vor umple o camera mare si o vor face mai intima.

O camera cu tavan inalt, este locul perfect pentru un candelabru mare. Adaugati accesorii precum piedestale sau etajere inalte. Optati pentru obiecte decorative sau obiecte de arta de mari dimensiuni, si evitati folosirea oglinzilor.

Folositi culori calde pentru pereti, care confera un aer intim.

 

Folosirea culorilor

Un alt element cheie al unei decorari armonioase este culoarea. Aceasta influenteaza nu numai aspectul camerei, dar si starea celor care se afla in camera. Studiile arata efectele psihologice ale expunerii la diverse culori si modul in care acestea influenteaza toate simturile.

Rosu, galben si portocaliu alcatuiesc spectrul de culori calde. Tonurile reci includ albastru, verde si violet. Cele neutre sunt negru, alb, gri si bej sunt versatile si se potrivesc in aproape orice decor.

Ganditi-va si la lumina naturala, atunci cand alegeti culoarea peretilor. O camera cu expunere sudica, cu multa lumina naturala, se poate echilibra prin folosirea tonurilor neutre, in timp ce camerele cu expunere nordica, devin intime prin folosirea unor culori calde.

Lumina artificiala influenteaza culorile. Lumina incadescenta da o nunata calda culorii, in timp ce lumina fluorescenta, da o reflexie rece, iar lumina cu halogen este foarte alba influentand in foarte mica masura culoarea.

Atarnati pe perete o mostra ( de cel putin 30 cm2) si observati variatiile culorii pe intreaga durata a zilei. Diferentele de nuanta pot fi surprinzatoare.

In cele din urma, inainte de a zugravi o camera, aveti in vedere nivelul de starlucire al vopselei. In timp ce vopselele mate, sunt mai potrivite pentru un aspect traditional, cele lucioase, se folosesc in general pentru un decor modern. Retineti, ca vopselele mate mascheaza mai bine imperfectiunile peretelui, in timp ce vopselele lucioase, satinate, le accentueaza. Vopselele semi-lucioase si lucioase sunt mult mai usor de curatat sau retusat. Vopselele noi, moderne combina avantajele vopselelor mate cu eficienta vopselelor lucioase, oferind o alternativa la formulele traditionale.

 

Livingul

Primul pas in amenajarea camerei cu cea mai larga folosire din casa, este determinarea functiunii principale si alegerea canapelelor pentru cei care folosesc camera in mod uzual. In amenajarile deschise, unde livingul vine in continuarea sufrageriei/ diningului, sau a bucatariei, suprapunerea elementelor de mobila, precucum culoarea lemnului si finisajul folosit, ajuta la crearea fluidizarii spatiului. Din contra, culorile contrastante ale peretilor, folosirea unei iluminarii diferite si a unei pardoseli diferite, serveste la separarea vizuala a functionalitatilor.

Intr-un living folosit extensiv, luati in considerare folosirea unei tapiterii durabile precum bunbacul dur, tesatura rezistenta, sau microfibra groasa. Canapelele din piele sunt o alegere excelenta. Mesele si alte obiecte cu finisaj antichizat, matuit, sau din lemn de rasinoase natur, vor ascunde mai bine imperfectiunile si zgarieturile.

Sfat: Aveti grija sa folositi podele care nu permit alunecarea.

Spatiul de depozitare este o cerinta de luat in seama in alcatuirea unui spatiu multifunctional pentru living. Comodele mari, si mobilierul pe care se pun obiectele electronice, sunt locuri ideal pentru depozitarea diverselor obiecte, ca si reviste, carti, etc.

 

Sufrageria

Pentru creearea unei sufragerii primitoare, lasati forma spatiului sa determine modul in care veti aranja mobila. Intai plasati obiectele de depozitare, precum bufete, si comode. Spatiul care ramane este rectangular? Mesele ovale sau rectangulare, vor imbogati un spatiu regtangular, in timp ce mesele rotunde sau patrate sunt ideale pentru spatiile patrate. Daca se intampla sa aveti un punct central, precum un semineu sau o fereastra mare, stabiliti echilibrul camerei, plasand piesa cea mai impunatoare pe peretele opus. In general comodele si bufetele, sunt mult mai functionale amplasate in apropierea usii de langa bucatarie.

Sfat: In alegerea spatiului unde va fi amplasat covorul, aveti grija sa selectati un spatiu suficient de mare pentru manipularea cu usurinta a scaunelor, astfel incat acestea sa nu se frece de podea in momentul in care sunt mutate.

In continuare, decideti-va asupra tipului mesei pe care o veti folosi. O masa care are punctul de sprijin in forma de piedestal, ofera mai mult spatiu decat o masa cu patru picioare, in timp ce o masa cu fateta din sticla va face o sufragerie mica sa para mai mare, si va pune in valaore un covor sau o podea interesanta. Pozitionati masa in asa fel incat candelabrul sau sursa de iluminare sa atarne cu cel putin 70 cm deasupra centrului mesei. Cand este vorba despre aranjarea scaunelor, lasati cel puti 90 cm in spatele fiecarui scaun, pentru a face comoda asezarea la masa si servirea mesei.

 

Dormitorul

Deoarece patul este cea mai mare piesa de mobilier, incepeti asezarea pieselor de mobilier cu aceasta, si apoi continuati cu restul obiectelor. In cazul unui pat cu tablie, centrul celui mai mare perete, poate oferi un loc de bun de amplasare. In cazul unei camere de dimesiuni generoase, plasarea patului pe diagonala, sau in centrul camerei, in special in cazul in care este vorba despre un baldachin, il va pune mai bine in valoare, acesta devenind punctul de atractie al camerei. In acest caz spatiul ramas se poate folosi pentru asezarea obiecetelor mai mici.

Sfat: In functie de vederea care o ofera camera puteti aseza patul spre fereastra, in acest fel beneficind de expunerea care o confera camera, sau chiar sub geam, in acest fel, putand crea un efect interesant de lumina prin folosirea draperiilor.

Odata ce a fost stabiliata asezarea patului, o configurare traditionala ar insemna asezarea noptierelor de o parte si cealalta a patului. O alternativa mai neceonventionala la aceasta aranjare clasica, este asezarea unei comode, sau chiar a unei lazi de zestre, in locul noptierelor. Urmeaza asezarea dulapurilor si a comodelor.

Sfat: Alegeti covoare mici si groase, pe care sa le asezati de o parte si de alta a patului, pentru o senzatie de confort.

 

Camere pentru copii/ tineri

Mobilierul pentru camerele destinate copiilor/tinerilor trebuie ales in functie de nevoile si varsta celor care le vor folosi. Astfel, spre deosebire de dormitoare, colectiile de mobilier destinate camerelor pentru tineret adesea ofera si un mic birou.

Mobilierul pentru camerele de tineret, este adesea realizat in culori deschise sau vopsit in culori deschise.

 

Home Office

In utimul timp, o tendinta este trecerea catre lucrul de acasa. In intermediul instrumentelor moderne de cominicare tot mai multi oamenii lucreaza de acasa.

De obicei din cadrul unei amenajari a camerei dedicata lucrului la birou, face parte o masa de birou, o biblioteca, o vitrina, mai multe corpuri pentru aseazarea documentelor si dosarelor.

Sfat: Alegerea unei biblioteci pe un intreg perete poate crea o atmosfera pefecta de lucru.

Sus in pagina